Gary Chapman is een bekende Amerikaanse relatietherapeut en grondlegger van het principe van de liefdestalen. Zijn boek ‘De vijf talen van de liefde’ kwam in 1992 uit en is wereldwijd meer dan 11 miljoen keer verkocht. Een paar jaar later vertaalde hij het naar kinderen. Zijn theorie is simpel, krachtig en super effectief.
We hebben allemaal een liefdes tank, vergelijk die met een benzine tank. Ziet hij vol, dan voel je je geliefd, happy, zit je lekker in je vel, ben je weerbaar en kun je makkelijk tegenslagen aan. Is je liefdes tank leeg dan voel je je niet geliefd, niet gewaardeerd, ongezien, gefrustreerd, eenzaam en kun je soms rare dingen gaan doen om aandacht te krijgen.
Het is dus belangrijk dat je liefdes stank vol is. Wat dit uitdagend maakt, is dat er 5 verschillende soorten brandstof zijn. En dat niet iedereen kan rijden met alle 5 de brandstoffen. Net zoals een diesel auto niet op benzine kan rijden. Gary Chapman noemt dit liefdestalen. We spreken onze liefdestaal automatisch in onze eigen voorkeurstaal. Maar de kans is groot dat de ontvanger een heel andere voorkeurstaal heeft, en dus niks van jouw taal snapt en hem daardoor ook niet kan ontvangen.
Zo ontstaan er in veel liefdes relaties verwijderingen: je komt thuis met een cadeautje, maar je partner laat het ergens rondslingeren en lijkt er totaal niet blij mee. Met kinderen gaat het precies zo. Leer de liefdes taal van je kind uit te dragen als je wilt dat je kind elke dag voelt dat je van hem of haar houdt.
De vijf liefdestalen zijn:
Lichamelijke aanraking is een manier om liefde te uiten. Zonder lichamelijk contact ervaren mensen met deze liefdestaal weinig liefde. Jonge kinderen hebben allemaal aanraking nodig. En jongens en meisjes hebben evenveel behoefte aan aanraking. Naarmate ze ouder worden is dat afhankelijk van hun liefdestaal.
Let hier wel op:
Respecteer altijd de grenzen en wensen van je kind. Als het aangeeft niet meer te willen knuffelen of stoeien, stop er dan mee. Stop altijd als je kind 'stop' zegt. Het is belangrijk dat je kind leert dat dit woord gerespecteerd wordt en betekenis heeft, ook in relatie tot een ouder of andere 'autoriteit'.
Een manier om liefde te uiten is het gebruik van positieve woorden. Positieve woorden zijn verbale complimenten, bemoedigingen, vriendelijke en nederige woorden. Door het uitspreken van positieve woorden, geef je een blijk van waardering. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, iedereen kan het!
Let hier wel op:
Als je kind gevoelig is voor taal, betekent dit óók dat je kind gevoelig is voor negatieve taal. Scheldwoorden, en verwensingen komen extra hard aan. Wees je bewust van je eigen woorden en tel vaker tot 10 als je boos bent. Het is namelijk moeilijk iets terug te nemen wat nu eenmaal is uitgesproken.
Samen zijn, leuke dingen doen en aandacht hebben voor elkaars verhaal. Oprecht in elkaar geïnteresseerd zijn.
Let hier wel op:
Jouw persoonlijke aandacht kan zo belangrijk zijn voor je kind dat deze liefdestaal spreekt, dat het zelfs niet uit maakt of de aandacht positief is. Als de liefde stank leeg is, zal je kind tot het uiterste gaan om aandacht van je te krijgen, ook all is het op een negatieve of vervelende manier.
Een cadeau is iets wat je in je hand kunt houden en waarvan je kunt zeggen: ‘Kijk, hij heeft aan mij gedacht’, of ‘Ze was mij niet vergeten’. Cadeaus kunnen worden gekocht, gemaakt of gevonden. Cadeaus hoeven dus niet duur te zijn. Het gaat om de intentie waarmee je een cadeau geeft!
Let hier wel op:
Het kan zijn dat jouw eigen liefdestaal hier in de weg zit. Veel mensen vinden cadeaus materialistisch en oppervlakkig. Kinderen die graag cadeautjes willen, vinden we eerder ontevreden dan kinderen die graag knuffels willen. Probeer hier dus niet over te oordelen. En zie het als een vorm van liefde.
Iets doen voor je kind, meehelpen met praktische zaken. Voor iemand met deze liefdestaal is jouw hulp ontzettend waardevol. Zorg er wel voor dat je het met liefdevolle intentie doet.
Let hier wel op:
Het hoeft niet zo te zijn dat een kind dat deze liefdestaal spreekt jou ook automatisch en makkelijk hulp geeft. Het kan goed zijn dat het zich graag laat bedienen en zelf een andere taal spreekt. Mocht je hulp nodig hebben, vraag het dan vriendelijk. Dit helpt niet altijd, maar is altijd beter dan wanneer je een opdracht geeft.
Je kunt nog zoveel van je kind houden, maar als je kind dat niet voelt, heeft het er niks aan.
Kies dus de juiste taal
Let er wel op dat je de liefdestaal van je kind niet alleen inzet als je zelf overloopt van liefde, maar juist ook op de momenten dat het even niet zo lekker gaat met je kind.
Slecht gedrag wordt bij kinderen maar door twee dingen veroorzaakt:
Daarom wil je dus juist bij het kind dat zich lastig en vervelend gedraagt, de juiste liefdestaal spreken.
Oefening: Welke liefdestaal spreekt je kind
Bij kinderen jonger dan vijf jaar kun je het beste alle talen door elkaar heen gebruiken en deze regelmatig afwisselen. Ook als ze ouder zijn dan vijf, kun je dit blijven doen. Want kinderen veranderen in de jaren. Toch helpt het om de voorkeuren te kennen.
Volg deze stappen om achter de liefdes taal van je kind te komen:
Bij twijfel
Mocht je het niet kunnen ontdekken en raak je hiervan in de war, kies dan deze twee: Quality time en lichamelijke aanraking. Daarmee zit je bijna altijd goed.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel contact met me willen opnemen kan dat via estervandervelden@outlook.nl
Ester van der Velden Holistisch. coach voor ouder en kind
Vind je het leuk om er achter te komen welke liefdestaal jij spreekt? Doe hier de test.
Dit artikel heb ik geschreven met informatie uit de volgende boeken:
De vijf talen van liefde van kinderen van Gary Chapman en Ross Campbell en De glimlach van een kind van David de Kock en Arjan Vergeer