Uit je hoofd in je lijf… 30 tips

Tobben, piekeren, in je hoofd zitten, vermoeid zijn, niet meer (of veel moeite hebben om te) kunnen ontspannen, chronische werkdruk voelen, met moeite naar je werk gaan (of misschien al gestopt met werken), altijd voor iedereen klaarstaan en jezelf vergeten, 's avonds uitgeblust in bed ploffen, maar niet in slaap kunnen vallen, of die vervelende opmerkingen van je collega maar niet kunnen loslaten. Herken je hier iets van?

De reden waarom we zo allemaal zo in ons hoofd zitten, is wat complex. Het heeft te maken met de manier waarom we opgegroeid zijn, eerst hard werken, dan pas tijd voor de leuke dingen. De prestatie drang die we hebben en onze lat die we altijd hoog leggen. Doordat we in een drukke maatschappij leven die continu veel van ons vraagt.

Wat zijn gedachten en hoe werken ze?
Een gemiddelde persoon heeft ongeveer 60.000 – 80.000 gedachten per dag. Dat zijn er ongeveer 2500 – 3.300 per uur. Haal de 8 uur die we per dag slapen eraf dan denken we gemiddeld 50 gedachten per minuut. Van deze gedachten zijn zo’n 90% hetzelfde als de dag ervoor. We zijn dus elke dag bijna hetzelfde aan het denken. En dat heeft volledig invloed op je leven, want je verandert niets.

Dat gedachten een direct effect hebben op onze lichamelijk en geestelijk welzijn is door verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen. Hieruit kun je concluderen dat we onze fysieke- en mentale gezondheid kunnen veranderen door een andere manier van denken.

Wat houdt ons tegen om te voelen?
Het veel in ons hoofd zitten biedt absoluut ook voordelen. Wie in het hoofd zit, kan lekker denken en hoeft niet te voelen. Dit is een verdedigingsmechanisme dat we vroeger hebben geleerd toen we onprettige gevoelens hadden. Gevoelens zoals niet goed genoeg zijn, liefdesverdriet, eenzaamheid, angst, depressie, leegte, je te dik voelen, gepest worden, enzovoort. Dit waren geen fijne gevoelens, dus hebben we geleerd dat we ze konden blokkeren en de (schijn)veiligheid van het denken op te zoeken. En echt nare gevoelens verdoven we door extreem te gaan eten, drinken, scrollen, werken, sporten, shoppen, bingewatchen, enzo,

Uit je hoofd in je lijf... maar hoe dan?!
Leuk gezegd, maar hoe dan? Hoe kom je uit je hoofd en weer terug in je lijf? Hoe kom je meer in je lijf en dichter bij je gevoel? Rust in je hoofd begint namelijk bij je lichaam. Hoe zet je de volumeknop van je gedachten wat zachter zodat je weer vaker in je gevoelswereld kunt instappen? Door naar je lijf te leren luisteren, weet je hoe het gesteld is met je stressniveau. Je kunt jezelf aanleren om actief de spanning in je lijf te voelen. Dit gaat alleen niet in een week. Zie het als een taal die je wilt her-leren, een taal die je lang gelden ooit sprak, maar wat roestig geworden is. Dat afstoffen kost tijd en oefening.

Deze maand geef ik je elke dag een tip hoe je uit je hoofd in je lijf kunt komen. Tussen al die tips zullen er een aantal zijn waar je blij van wordt, en een aantal anderen waarvan je denkt, mwah, niks voor mij. No wories, laat alles wat niet goed voelt langs je heen gaan en pick eruit op wat wel goed voelt en plan het in je dagelijkse leven in.

Leer van je (jonge) kinderen!
Neem ook je kinderen hierin mee, want ook voor hun is het erg leerzaam! Heb je nog jonge kinderen, neem ze als voorbeeld en observeer ze goed, zij zijn nog veel meer intune met hun gevoelens.

30 tips om uit je hoofd, in je lijf te komen

Tip 1: Maak dagelijks tijd voor jezelf!

Tijd helemaal alleen met jezelf. Tijd waarin je niks van jezelf hoeft. En even kunt genieten van het alleen zijn. 

Begin kort, dagelijks 10 minuten bijvoorbeeld. Lukt het in je drukke leven niet overdag, ga dan 10 minuten later naar bed, of sta 10 minuutjes eerder op. Maar elke keer wat langer op de wc blijven zitten is natuurlijk ook een optie 😊

Dit kun je doen op een bepaalde plek in je huis waar je je fijn voelt en alleen bent, maar ook door even buiten te gaan zitten in de tuin of een park. Ben je veel onderweg, zet de auto even stil aan de kant van de weg. Het kan ook elke keer een andere plek zijn, precies wat voor jou fijn uitkomt.

Kijk rond wat je allemaal ziet en laat het allemaal weer los. Observeer de geluiden die er zijn dichtbij, verder weg en laat ze weer gaan. Word je dan bewust van wat je op je huid voelt, de zon, de wind, de stoel waarop je zit, je voeten op de grond, en laat het allemaal weer gaan.

Haal aan het einde een paar keer diep adem en ga verder met wat je bezig was.

Tip 2: Ademhaling!

Word je bewust van je ademhaling op verschillende momenten van de dag. Je zult zien dat voor iedere gemoedstoestand het ritme van je ademhaling anders is. Lichter, hoger, oppervlakkiger, korter, zwaarder, dieper.

Het mooie is dat je ook je gemoedstoestand kunt beïnvloeden door je ademhalingsfrequentie te veranderen.

Ben je bijvoorbeeld geïrriteerd en heb je misschien een snelle oppervlakkige ademhaling. Focust op je ademhaling en verander de frequentie naar een lage diepe buikademhaling zul je zien dat je irritatie na een paar diepe ademteugen verdwenen is.

Ik ben benieuwd naar je ervaring bij het uitproberen hiervan!

Tip 3: Moet minder van jezelf!

Moet jij ook zoveel van jezelf? Elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten, gezellig met je kinderen uit school theedrinken, stofzuigen, een liefdevolle partner zijn, een vol sociaal leven hebben, 2 of 3 keer per jaar op vakantie en ga zo maar door.

Maar niks van dat alles moet in werkelijkheid, het is namelijk niet verplicht.

Zijn het je eigen overtuigingen? Of heb je ze van je ouders overgenomen? Omdat zij geloofden dat dat zo hoort?

Is het misschien dat je het graag zou "willen" en dat je hoofd er "moeten" van gemaakt heeft?

Vervang vandaag in je gedachten het woord "moeten" iedere keer door "willen" en bepaal dan of je het geen je wil ook écht wil. Kun je werkelijk niet zonder? Of kun je tevreden zijn met minder? Met wie je op dit moment bent? Met wat je op dit moment hebt? Met je leven zoals het nu is?

Het geeft je zoveel rust als je minder hoeft te willen van jezelf!

(Foto van Freepik)

Tip 4: Voel je voeten!

Klinkt misschien raar, maar het werkt echt. Je kunt soms zo in je hoofd zitten dat je je helemaal niet meer bewust bent van je voeten. Hoe ze in je schoenen zitten, of je de schoenrand voelt, het elastiek van je sok rondom je enkel, je tenen tegen elkaar geduwd zodat ze in de punt van je schoenneus passen. Het gewicht van je lichaam op je voetzool. Ga het maar eens na, je bent meteen uit je hoofd!

Tip 5: Ga de natuur in!

En laat werkelijk binnenkomen hoe prachtig ze op dit moment van het jaar is.

Stop en kijk wat je ziet om je heen, op de grond, maar ook in de lucht.

Stop en ruik aan de bloemen, sommigen ruiken heerlijk! En anderen stinken een beetje.

Stop en voel aan de pas ontstane blaadjes, ze zijn zo zacht! Voel het verschil met de oudere bladeren.

Stop en voel, de wind langs de huid van je armen en benen en de zon op je gezicht.

Stop en hoor de geluiden van de wind, de vogels, en al het andere wat er te horen is.

Tip 6: Knuffel!

De kracht van een Knuffel, hoe meer hoe beter!

Knuffelen is het vermogen om verbinding te maken op een niveau dat alleen een levend wezen kan voelen en begrijpen. De verbinding van aanraking en liefde is een basisbehoefte en een deel van onszelf dat ons goed doet. 

Ik schreef er een blog over: 20 redenen om te knuffelen

Een stevige knuffel zorgt ervoor dat je je even bewust bent van jezelf. Een knuffel kan je helpen een betere houding aan te nemen, dieper adem te halen en in meer ontspannen staat te komen.

Tip 7: Leg je telefoon een paar uur weg.

Ontkoppel je een paar uur per dag van je telefoon. Leg hem desnoods in een andere ruimte of "vergeet" hem thuis, zodat je er niet bij kunt. In het begin zal dit erg onwennig voelen, maar je zult zien dat je daardoor ontzettend veel tijd overhoud om voor je zelf in te plannen.

(Foto van Freepik)

Tip 8: Wees dankbaar.

“Let us rise up and be thankful, for if we didn’t learn a lot today, at least we learned a little, and if we didn’t learn a little, at least we didn’t get sick, and if we got sick, at least we didn’t die; so, let us all be thankful.”
– Buddha

Dankbaarheid betekent kijken naar de mooie dingen, de dingen die wel goed gingen vandaag. Hoewel het soms niet zo lijkt, is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn, hoe klein ook. 

Het heerlijke bed waarin je geslapen hebt, de appel die je eet, het zonnetje dat schijnt, de vogels die hun lied zingen, de prachtige tekst van een nummer dat je op de radio hoort, een fijn gesprek met een vriend, er zijn zoveel dat eigenlijk zo normaal is dat het ons niet meer opvalt. Door hier mee bezig te zijn wordt je je bewust van het feit dat het leven niet (alleen) draait om materialistische dingen.
Dankbaar zijn maakt je gelukkiger en doordat je dit uitstraalt, voelen mensen in je omgeving dit ook, waardoor het ook op hun effect heeft. Door dankbaar te zijn, ben je in staat je gemoedstoestand te veranderen, je zult je er positief en blij door voelen waardoor dit simpele bewustzijn veel invloed heeft op je dag en op je leven.

Neem eind van de dag 5 minuten de tijd om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kan op alle gebieden in je leven bijvoorbeeld: werk, relaties, vrije tijd, gezin, je ontwikkeling. Doe dit 2 weken elke dag en je zult verandering merken.

(Foto van Freepik)

Tip 9: Dance Like Nobody’s Watching

Zet muziek op en dans en zing uit volle borst mee. Heerlijk!! Dit kan ook in de auto en je voelt je er heerlijk door weet ik uit ervaring.

(Foto van Freepik)

Tip 10: Zeg nee!

Kies vaker voor jezelf. Zeg vaker nee.

Dit is ontzettend moeilijk, zeker voor moeders onder ons. We hebben geleerd altijd voor anderen klaar te staan, maar je kunt alleen schenken als er wat in je "glas" zit. Dus wat we in het vliegtuig moeten doen (eerst eigen zuurstofmasker voor doen, dan pas je kind helpen), mogen we ook in het dagelijks leven toepassen. En voordat je geeft, zorg je in het beste geval dat je "glas" vol is, waardoor je met liefde kan geven.

(Foto van Freepik)

Tip 11: (schater)Lach veel!

Wist je dat kleine kinderen 400 keer lachen per dag? Volwassenen nog maar 20 keer... 😟

Uit onderzoek is gebleken dat er erg veel voordelen van (schater)lachen zijn:

  • Verlaagt de bloeddruk
  • Een toename in vasculaire doorstroming van het bloed
  • Een verhoging van het zuurstofgehalte in het bloed
  • Trainen van taille, buik, ademhaling-, gezicht- been- en rugspieren

  • De hoeveelheid stress hormonen (cortisol en adrenaline) in het bloed worden teruggedrongen.
  • Een toename van de hoeveelheid immuun cellen zoals Gamma Interferon en T-cellen.
  • Het beschermt tegen luchtweg infecties en het reduceert zelfs verkoudheden door een toename van de stof immunoglobuline in het speeksel.
  • Het verbeterd het geheugen en leervermogen.
  • Het verbeterd de  creativiteit en alertheid.
  • De aanmaak van endorfine (een hormoon dat pijn reduceert en lustverhogend werkt) wordt verhoogd.
  • Het masseert de inwendige organen, wat weer leidt tot een betere bloedtoevoer en daardoor beter functioneren van het lichaam.

Daarnaast zorgt lachen voor een positieve stemming. Het is letterlijk mogelijk je depressievere gevoelens weg te lachen. Daarnaast komen lachende mensen aantrekkelijker en positiever over en krijgen vaak meer voor elkaar. Lachen lucht op en werkt aanstekelijk. Lachen is bovendien een sociaal gebeuren en schept een band.

Genoeg reden dus om vaak te (schater)lachen vandaag! Ik wens je een super vrolijke dag!

(Foto van Freepik)

Tip 12: Eet gezond!

Zorg goed voor je lichaam, dus eet gezond. Voeding is de brandstof voor ons lichaam. En net zoals een auto niet zonder brandstof kan rijden, zo kunnen wij niet functioneren als we geen gezonde voeding binnen krijgen. En zoals je vast wel weet, bestaat gezonde voeding niet uit etenswaar dat stijf staat van de vetten, suikers of zouten, maar uit zoveel mogelijk vers en zelf bereid eten. Jazeker, het kost tijd om dat klaar te maken, maar ook in je auto gooi je "schone" en geen vervuilde brandstof. Verdiep je in het preppen van maaltijden, je lichaam is het meer dan waard!

(Foto van Freepik)

Tip 13: Baby steps!

Don't be to hard on yourself (daar zijn we namelijk erg goed in). Zet elke dag een klein stapje, daar kom je uiteindelijk verder mee dan in één keer teveel van je zelf vergen en het daarom opgeven. Bedenk eens waar je staat als je 365 dagen kleine stapjes zet!


Tip 14: Massage!

Laat je eens masseren. Massages hebben ontzettend veel voordelen, afhankelijk van het type massage dat je kiest. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat je werkelijk je lijf weer voelt. Door de aanraking word je namelijk uitgenodigd weer in contact te komen met lijf. De aanraking doorbreekt de negatieve energie, je word stabieler, rustiger en kan je grenzen beter aangeven. Daarnaast geeft massage een goed gevoel omdat het geluks-hormoon oxytocine vrijkomt.

Het is niet alleen fijn een massage te ontvangen, maar ook tijdens het geven van een massage aan je partner of kinderen komt er bij de gever ook oxytocine vrij. Daarnaast is het heel fijn om positief in contact te staan met degene die de massage ontvangt.  

Ik maak in mijn behandelingen met kinderen vaak gebruik van massages. Ik gebruik tijdens de massage ook de aromatherapie. De basismassage bied ik als cursus voor ouders en verzorgers aan. Gedurende 2 dagdelen doorlopen we de hele massage en leren ik je alle handvaten, zodat je massage aan je eigen kinderen (en partner!) kunt geven. Mocht je interesse hebben, lees er hier meer over.

Tip 15: TV de deur uit!

Ja serieus! Weg dat ding! Word je écht blij van het kijken? De meeste programma's hebben een vrij negatieve invloed op je, al is het onbewust. Wie wordt er bij van het journaal? Of de ontelbare praatprogramma's waar continu hetzelfde onderwerp uitgeplozen wordt? Je energie wordt er op negatieve manier door beïnvloed.

Groot voordeel als je geen TV meer hebt, is dat je veel tijd hebt om lekker te lezen, wandelen, spelletjes, sporten, een hobby en legio andere dingen.

Tip 16: Lekker sporten!

Zorg voor je lichaam, ga lekker sporten. Kies iets wat bij je past, er is zoveel keuze! Binnen, buiten, high impact low inpakt, 's ochtends vroeg of 's avonds laat, met begeleiding of alleen (met een app) en ga zo maar door.  Ik hoef naar mijn idee niet uit te leggen waarom sporten gezond voor ons is. We weten het allemaal.... Wist je ook dat hoe uitdagender de oefening is, hoe meer je je hoofd moet uitschakelen? 

Probeer maar eens op één been te staan, maar voren te buigen en met je armen een vliegtuig beweging te maken (armen zijwaarts gestrekt bewegend naar boven je hoofd). Om goed in balans te blijven, móet je in je lijf zitten. Zodra je hoofd zich ermee gaat bemoeien ben je uit balans en val je om.

Tip 17: Ontwikkel een hobby!

Er zijn oneindig veel hobby's; een kleine greep; handwerken, tuinieren, muziek maken, schilderen, boetseren, houtbewerken, vissen. Eigenlijk maakt het niet uit welke hobby je kiest, ze leveren je ontzettend veel plezier op. Een tijdje geleden schreef ik een blog over de 30+ positieve effecten van handwerken. Eigenlijk gelden ze voor alle hobby's. Dit geldt alleen als je de hobby ook regelmatig doet.

Tip 18: Meditatie!

We leven met onze gedachten in het verleden of de toekomst, zelden in het nu. Met meditatie brengen we onszelf naar het nu door bijvoorbeeld onze ademhaling te observeren. Onze aandacht wordt door emoties, fysieke sensaties, zintuiglijke indrukken en de gedachten gedachtestroom afgeleid. Dit is helemaal niet erg en juist logisch, want dat is wat de mind doet. Bij meditatie probeer je dit ook niet te veranderen, maar te observeren dat het gebeurt en je dan weer te richten op je ademhaling. Iedere keer weer als je je beseft dat je bent afgeleid.

Je hoeft niet meteen 20 minuten te gaan zitten, juist niet. Maak het jezelf niet te ingewikkeld, begin met 2 tot 5 minuten per dag, ga ergens alleen zitten waar je je kunt ontspannen, zet en wekkertje en doe je ogen (een beetje) dicht. Het heeft echt grootste effecten!

Tip 19: Wat zegt je onderbuik!

Tune eens in op je onderbuik bij het maken van beslissingen. Je intuïtie heeft je veel te vertellen en het er naar luisteren kan je brengen op plekken waar je met je hoofd nooit gekomen zou zijn. Je onderbuik gevoel wordt namelijk niet beperkt zoals dat wel bij je mind het geval is.

Tip 20: Lanterfanten!

Alles wat we in ons leven doen heeft een doel, zelfs in onze vrije tijd. Kijk naar sporten bijvoorbeeld, we doen dat omdat we snelle, sterker, slanker of beter willen worden dan de eerdere versie van ons zelf. Het doel bij een teamsport is winnen van de tegenpartij. Ik ben een hele tijd bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Ik kan niet meer tellen hoeveel boeken ik op dit gebied gelezen heb, echt tallozen. Allemaal met als doel er 

slimmer of geestelijk rijker van te worden. Handwerken doe ik met tijd en wijlen ook veel, maar ook hier betrap ik me erop dat het snel af moet omdat ik de sjaal wil dragen, of het een cadeautje is, dat op tijd klaar moet zijn. We jagen ons zelf dus continu op.

Onze dagen zijn zo volgepland dat er geen tijd meer is om doelloos te lanterfanten. Om te springen in de plassen, op het strand de meeuwen weg te jagen, dansen in de regen, een berg bladeren oppakken en over je heen gooien, een sneeuwballengevecht, noem maar op. En dat is juist zo belangrijk! Dit zijn namelijk vaak de momenten dat de beste ideeën oppoppen.

Wat zou er gebeuren als je nu al begint te kijken naar je to-dolijst, is echt alles zo urgent? Moét het echt gebeuren? En word je er blij van? Geeft het je energie?

En dan vanaf vandaag lanterfanter tijd inplannen. Tijd om dingen te doen, gewoon omdat ze kunnen, zonder doel, simpelweg om te zijn in het moment en daarvan te genieten. Vergeet dan niet je tetterende stemmetje op zacht te zetten.

Geniet ervan!

Tip 21: Super Happy Fun Day!

Een Super Happy Fun Day is een dag die je vrij neemt van je werk en waarin je van begin tot einde alleen maar doet waar je blij van wordt en wat je energie geeft. Dit kan alleen zijn, met je partner, kinderen of vrienden. Als hij maar bomvol leuke activiteiten zit. Plan voor jezelf regelmatig Super Happy Fun Days in. 

Tip 22: Kijk met zachte ogen!

Door met zachte ogen naar de wereld te kijken zie je de dingen vanuit een vriendelijker perspectief, minder be- en veroordelend.

Je maakt je ogen zachter door de spiertjes rondom je ogen te ontspannen. Bereid dit ontspannen gevoel dat verder uit over je hele gezicht, door ook de spiertjes rondom je voorhoofd, neus, mond, kaak, tong en oren los te laten. Probeer het maar eens, het voelt meteen veel lichter en de wereld ziet er meteen vriendelijker uit.

Tip 23: Door welke bril kijk jij?

We kijken allemaal naar de wereld door onze eigen bril. De ene heeft roze glazen, de ander een Mickey Mouse montuur en de ander weer een hip montuur. En door iedere bril kijk de kijker anders naar de wereld. Zo kan het gebeuren dat als je met 10 mensen naar een ongeluk kijkt, de politie naderhand 10 verschillende verhalen te horen krijgt. Hier en daar zullen ze elkaar overlappen, maar dat hoeft niet. En weet je, iedereen heeft zijn of haar waarheid gesproken. Hoe komt dit eindelijk?

Ons wereldbeeld, het beeld wat we van ons zelf en de wereld hebben wordt opgebouwd in de periode vanaf onze geboorte tot 7 a 18 jaar. Tijdens onze opvoeding gelden er bepaalde normen, waarden en regels. Zo zijn er normen en waarden die je van je ouders mee krijgt, culturele en religieuze regels, en later als je naar school gaat, komt de invloed van leerkrachten en klasgenootjes er ook nog bij.

Onze ouders en de leerkrachten hebben ook een wereldbeeld die zij weer van hun ouders en mensen in hun nabije omgeving hebben meegekregen. En zij weer van hun ouders, die in een heel andere tijd en omstandigheden leefden dan wij nu doen.

Dus als iedereen gelijk heeft, kun je jezelf ook afvragen, of er wel één waarheid is...

Met deze gedachte in je achterhoofd wordt het kijken naar anderen een stuk makkelijker. Iedereen mag namelijk zijn of haar eigen mening hebben. Net zoals jij die van je zelf mag hebben. En het is goed om je zelf ervan bewust te zijn dat je bij jouw eigen mening ook altijd een groot vraagteken mag zetten. Want what if die ander ook gelijk heeft

Tip 24: Accepteer jezelf zoals je bent!

Weet dat het het stemmetje in je hoofd is dat al die negatieve dingen tegen je zegt. En dat het stemmetje in je hoofd die info sinds je jeugd ingeprent heeft. Toen functioneerde het goed als beschermingsmechanisme, maar vandaag heb je het eigenlijk niet meer nodig. Maar die gedachten zijn duizenden, zo niet miljoenen keren door je hoofd gegaan, waardoor je bent gaan denken dat ze de waarheid zijn. Vrij hardnekkige dus...

Vraag jezelf dus eens af, ben je echt zo ___ (vul in wat je negatief vindt van jezelf) als je denkt? Zou je vriend(in)/partner/ouder je ook op die negatieve manier zien? Kijk eens met zachte ogen (tip 22) naar jezelf. Doordat die gedachten zo hardnekkig zijn, zul je hierdoor niet meteen mega positief over je zelf denken jammer genoeg, maar het begin is er... het eerste kleine stapje. En morgen zet je het volgende kleine stapje. Don't be to hard on yourself. Dat verdien je niet.

Tip 25: Waar word jij ècht blij van?

Weet jij waar je ècht blij van wordt? Waar je hart een sprongetje van maakt? Waar je energie van krijgt? Waar je batterij van oplaadt?

Hoe vaak komen die activiteiten voor? Dagelijks? Wekelijks? Maandelijks? Kijk eens of je dagelijks iets kleins ui je lijst kan inplannen voor jezelf. Dit gaat super veel verschil maken in hoe je je voelt, hoe je naar jezelf kijkt. Zet jezelf op nummer 1!

Tip 26: Geef jezelf permissie om te rusten!

Je hoeft niet altijd áán te staan. Dat is iets wat dat stemmetje in je hoofd je verteld. Is de to-dolijst, is echt alles zo urgent? Moét het echt gebeuren? Of staat die stofzuiger er morgen ook nog?

Ga lekker even in de zon zitten of liggen. Pak een boek en duik op de bank of doe simpelweg een dutje als je moe bent. Niemand wordt er blij van als jij op je tandvlees loopt.

Tip 27: Trek je surfpak aan!

Niet letterlijk, maar figuurlijk dan. Misschien een beetje gek, maar bij mij helpt het. Als je wel eens een surfpak aan hebt gehad, weet je dat het strak om je hele lichaam zit. Het is echt even sjorren en trekken en daarna rekken strekken voordat hij lekker zit. Als jet het pak dan aan hebt, voel je automatisch je lichaam veel meer, waardoor je er ook inzit. Ik kan dit gevoel ook oproepen als ik het pak niet echt aan heb. Misschien lukt jou dit ook.

Tip 28: Ontwikkel een magische ochtend routine!

Tijd voor jezelf nemen nog moeilijk? Sta een uurtje eerder op. Het is heerlijk om in de stilte, terwijl de anderen nog slapen, van het huis voor jezelf alleen te hebben. Het boek Miracle Morning van Hal Elrod heeft mij echt ontzettend veel gebracht. Hij beschrijft hierin dat je dit uur gebruikt om te sporten, lezen, journalen, mediteren, affirmeren en visualiseren. Ik stap daarna onder de douche die ik aan het einde koud draai. En ik begin mijn dag heerlijk energiek! Dat gun ik jou ook!

Tip 29: Laat overtuigingen los!

Ze beperken je namelijk. Een beperkende gedachte kan over de buurman, je vriend(in), je partner, je kind, je collega gaan, maar ook over jezelf. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als de ander zich niet volgens jouw normen en waarden of patronen hoeft gedragen. 

Als je deze tips hebt gevolgd, weet je ondertussen dat er meerdere waarheden bestaan. Dus dat de jouwe zeker niet per definitie de enige ware is. Het scheelt zoveel irritaties, frustraties en pijn als je hier neutraal(ler) in kunt staan. 

Raakt de ander je door zijn of haar gedrag? Je kunt er van uit gaan dat hij of zij dat niet expres gedaan heeft. Maar dat het gevoel dat het je geeft te maken heeft met de manier waarop jij naar de wereld kijkt.

Tip 30: Geniet van het leven!

De laatste dag van een maand vol met tips om uit je hoofd in je lijf te komen. Ik hoop dat je hier of daar iets hebt gelezen waar je wat aan hebt. Er zijn er nog veel meer te bedenken, een heerlijke vrijpartij bijvoorbeeld, parachute springen of een dagje sauna...

Misschien is het belangrijkste wel, dat wat je ook kiest te doen, kies voor iets wat je makkelijk afgaat, zonder veel moeite. En als je merkt dat je hoofd er iets van vindt, probeer dan of je het ook vanuit een ander perspectief (door een andere bril) kan bekijken. Hierdoor sta je neutraler in het "probleem" en kan je er met meer liefde naar kijken. Interessant is ook waar vandaan jouw perspectief komt, zijn het je eigen overtuigingen of overgenomen van je ouders, geloof of vriendengroep?

Het leven heeft altijd ups en downs. Dat is maar goed ook, want als de zon altijd zou schijnen, zou je het niet meer merken en zelfs de kou gaan missen. Het is een mooie uitdaging om de minder leuke dingen die je op je pad tegen komt te zien als lessen die je wat te leren en vertellen hebben. Op die manier leef je het leven te volle. Geniet ervan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *