Out to live, be back soon

Dit bordje kwam ik tegen afgelopen week op een last minute vakantie naar Bonaire en heeft me aan het denken gezet.

Hoe erg is het eigenlijk dat we van vakantie naar vakantie leven. En dat de tijd tussen de vakanties opgeslurpt wordt door allerlei verplichtingen die we blijkbaar eigenlijk helemaal niet het allerleukst vinden om te doen, anders zouden ze ons wel zoveel energie geven zodat we niet zo'n behoefte aan de vakanties hadden.

Hoe werkt dat eigenlijk in ons brein? De meeste van ons hebben vroeger geleerd dat we eerst de minder leuke klusjes moeten doen en dan pas de leuke dingen. Eerst komt je (huis)werk, dan pas plezier.  Of bewaar het lekkerste voor het laatste. En omdat ons dat zo is aangeleerd, vinden we dat dat zo hoort en doen we dat nog steeds zo. En vervelend voor ons, er zijn altijd wel dingetjes te vinden die we eerst nog moeten doen, voordat we tijd voor ons zelf mogen nemen.

Hierdoor is ons aangeleerd dat we nooit doelloos acties ondernemen of lanterfanten. Alles wat we in ons leven doen heeft een doel, zelfs in onze vrije tijd. Kijk naar sporten bijvoorbeeld, we doen dat omdat we snelle, sterker, slanker of beter willen worden dan de eerdere versie van ons zelf. Het doel bij een teamsport is winnen van de tegenpartij. Ik ben een hele tijd bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Ik kan niet meer tellen hoeveel boeken ik op dit gebied gelezen heb, echt tallozen. Allemaal met als doel er slimmer of geestelijk rijker van te worden. Handwerken doe ik met tijd en wijlen ook veel, maar ook hier betrap ik me erop dat het snel alf moet omdat ik de sjaal wil dragen, of het een cadeautje is, dat op tijd klaar moet zijn. We jagen ons zelf dus continu op.

Blijkbaar mogen we dat allemaal even los laten als we op vakantie zijn en mogen we van ons zelf die welverdiende rust nemen. Dan kunnen we wel op een stoel zitten en voor ons uit staren, op het strandbedje in slaap vallen op de vreemdste momenten van de dag of mijmerend door de bergen wandelen. Vaak krijg je dan ineens de mooiste inzichten en ideeën. Deze borrelen op uit je intuïtie en daar is meer ruimte voor als het getetter van het stemmetje in je hoofd even op stiller gedraaid is. 

Wat zou er gebeuren als je nu al begint te kijken naar je to-dolijst, is echt alles zo urgent? Moét het echt gebeuren? En word je er blij van? Geeft het je energie?

En dan vanaf morgen lanterfanter tijd inplannen. Tijd om dingen te doen, gewoon omdat ze kunnen, zonder doel, simpelweg om te zijn in het moment en daarvan te genieten. Vergeet dan niet je tetterende stemmetje op zacht te zetten.

Geniet ervan!

1 gedachte over “Out to live, be back soon”

  1. Pingback: Plezier hebben

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *