We kijken allemaal naar de wereld door onze eigen bril. De ene heeft roze glazen, de ander een Mickey Mouse montuur en de ander weer een zwart montuur. En door iedere bril kijk de kijker anders naar de wereld. Zo kan het gebeuren dat als je met 10 mensen naar een ongeluk kijkt, de politie naderhand 10 verschillende verhalen te horen krijgt. Hier en daar zullen ze elkaar overlappen, maar dat hoeft niet. En weet je, iedereen heeft zijn of haar waarheid gesproken. Hoe komt dit eindelijk?
Ons wereldbeeld, het beeld wat we van ons zelf en de wereld hebben wordt opgebouwd in de periode vanaf onze geboorte tot 7 a 12 jaar. Tijdens onze opvoeding gelden er bepaalde normen, waarden en regels. Zo zijn er normen en waarden die je van je ouders mee krijgt, culturele en religieuze regels, en later als je naar school gaat, komt de invloed van leerkrachten en klasgenootjes er ook nog bij.
Onze ouders en de leerkrachten hebben ook een wereld beeld die zij weer van hun ouders en mensen in hun nabije omgeving hebben meegekregen. En zij weer van hun ouders, die in een heel andere tijd en omstandigheden leefden dan wij nu doen.
Dus als iedereen gelijk heeft, kun je jezelf ook afvragen, of er wel één waarheid is...
Met deze gedachte in je achterhoofd wordt het kijken naar anderen een stuk makkelijker. Iedereen mag namelijk zijn of haar eigen mening hebben. Net zoals jij die van je zelf mag hebben. En het is goed om je zelf ervan bewust te zijn dat je bij jouw eigen mening ook altijd een groot vraagteken mag zetten. Want what if die ander ook gelijk heeft...